Küresel kütük piyasasına bakış: Piyasa yatay seyretti, tatil sonrası için temkinli iyimserlik hâkim

Cuma, 03 Mayıs 2024 15:23:04 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Çin ve Rusya piyasaları haftanın büyük bölümünde tatil nedeniyle kapalı olduğundan bu hafta piyasa hem fiyat trendleri hem de alımlar açısından istikrarlı seyretti. Tatil sonrası için piyasaya temkinli iyimserlik hâkim olurken, Çin’de yeni stok alım bekleniyor ancak küresel piyasadaki kütük alıcılarının çoğu fiyatlarda herhangi büyük bir artışı kabul etmeyecek gibi görünüyor.

Endonezya çıkışlı kütük teklifleri haftalık 10$/mt düşüşle 510$/mt FOB seviyesine geriledi. Birkaç piyasa oyuncusu, önceki tekliflerin beklentilere ve Çin’deki KDV’siz satış denetlemelerine bağlı olarak “makul” bulunmadığını ifade etti. Bu ifadeye göre bahsi geçen düşüş fiyatları daha gerçekçi bir seviyeye indirdi. Endonezya çıkışlı 30.000 mt kütük için hafta başında Haziran sevkiyatlı olmak üzere 500$/mt FOB’dan en az bir bağlantı yapıldı ve bu bağlantının fiyatı önceki haftaya kıyasla yatay seyretti. Ancak Malezya’dan Asya yerine Orta Doğu’ya 26.000 mt kütük için 520$/mt FOB ve üzerindeki seviyelerden en az bir teklif duyuldu. 

Çin çıkışlı 3SP kalite kütük için referans fiyatlar 500-510$/mt FOB’da yatay seyrederken, tüccarlar ve küçük ölçekli üreticiler ihracat ve iç piyasa fiyatlarının aynı olması durumunda iç piyasaya satış yapmayı tercih ettiği için çoğunlukla gösterge olarak kaldı. Vadeli fiyatlarda gözlenen son düşüş ve Çin’in tatil öncesi modunda olması da Asya kütük piyasasını etkiledi ancak önümüzdeki hafta stok alımlar nedeniyle fiyatların hafifçe artması bekleniyor. Ayrıca Pekin’in 13 yıl sonra birden fazla ev alımına ilişkin kuralları gevşetmesi gibi hükümetin gayrimenkul desteğine ilişkin haberler de piyasadaki beklentileri destekledi.

SteelOrbis’in Güneydoğu Asya’da ithal 3SP ve 5SP kalite kütük için referans fiyatı haftalık 5$/mt artışla 515-525$/mt CFR’a yükselirken, Asyalı alıcılar 3SP kalite için en fazla 505-510$/mt CFR’dan, 5SP kalite için ise en fazla 520$/mt CFR’dan karşı teklif verdi. Kaynaklar ASEAN’lı üreticilerin 500$/mt FOB’un altından önceden sattığı pozisyon kargoları olmadığı için Filipinler’e verilen Endonezya çıkışlı 5SP kalite kütük tekliflerinin en az 525$/mt CFR olduğunu, Malezya çıkışlı tekliflerin ise 540$/mt CFR’a kadar çıktığını ifade etti. Alıcılar en fazla 520$/mt CFR’a kadar karşı teklif veriyor. Tayland çıkışlı elektrik ark ocağı üretimli 5SP kalite kütük teklifleri haftalık 10$/mt artışla 530$/mt CFR Endonezya ve 525-530$/mt CFR Filipinler seviyelerine kadar çıkarken Jakarta merkezli bir kaynak bu seviyelerin kabul görmediğini belirtti. Rusya’nın Uzak Doğu bölgesinden Tayvan’a 512$/mt CFR’dan kütük teklif edildiği duyuldu. Söz konusu seviye nispeten geçtiğimiz hafta duyulan tekliflere paralel olurken, karşı teklifler 510$/mt CFR’ın altında yer alıyor.

Alıcıların mevcut trendi değerlendirmeye çalıştığı Türkiye kütük piyasası bu hafta nispeten sessizdi. İç piyasaya bakıldığında, hurda fiyatları nispeten yatay seyretse de İzmir ve İskenderun’da kütük fiyatları 560-570$/mt fabrika çıkışı aralığına gerilerken, Kardemir’in son satışlarına göre alt sınır 545$/mt fabrika çıkışı seviyesinde yer alıyor. İthalat segmentinde ise Türkiye’ye verilen Asya çıkışlı kütük teklifleri 5-10$/mt artışla bölgeye bağlı olarak 545-555$/mt CFR aralığından bildirildi. İnşaat demiri fiyatları 580-590$/mt FOB bandında yer aldığından söz konusu seviye kabul görmüyor ve Türk üreticiler yaptırıma tabi olmayan menşelerden 530$/mt CFR’ın üzerindeki seviyelerden alım yapmak istemiyor.

Rusya çıkışlı kütük bulunurluğu yine tatil yüzünden sınırlı kaldı. Piyasa oyuncuları satıcıların önümüzdeki hafta 530$/mt CFR Türkiye (505-510$/mt FOB) seviyesini hedefleyeceğini ve Mısır piyasasının 510$/mt FOB ya da hafifçe üzerinden satış yapmak istediğini belirtti. Öte yandan daha yüksek fiyatların kabul edilip edilmeyeceği kesin değil. Geçtiğimiz hafta 10.000 mt kütüğün Türkiye’ye 520$/mt CFR’dan satıldığı duyulurken bu seviye 500$/mt FOB veya hafifçe altına denk düşüyor. Bu bilgi henüz doğrulanmamış olsa da piyasa oyuncuları geçtiğimiz hafta kabul edilebilir seviyenin 520-525$/mt CFR olduğu konusunda hemfikir ve Türk alıcılar şu anda bu seviyenin altından karşı teklif veriyor.

Bu hafta İran’ın 475-480$/mt FOB aralığından kütük satışı yaptığı söyleniyor. Daha önce fiyatların 470$/mt FOB ve altındaki seviyelerde yer alması bekleniyordu. Kaynaklara göre iki İranlı üretici 478$/mt FOB ve 480$/mt FOB seviyesinden kütük sattı. Söz konusu fiyatlar mevcut piyasa koşullarında pahalı olarak değerlendiriliyor. Kaynaklar fiyatların içeriğe veya teslimat şartlarına ilişkin bazı ekstralar içerebileceğini düşünüyor. Başka bir tedarikçi ise 20.000 mt kütük satışı için Haziran ayında sevk edilmek üzere 475$/mt FOB seviyesinden görüşmeler yapıyor. İran çıkışlı son bağlantıların 30.000 mt kütük için 505$/mt CFR Endonezya seviyesinden yapıldığı ve yeni tekliflerin 515$/mt CFR seviyesinden duyulduğu Asya piyasasındaki koşulların iyileşmesiyle söz konusu alımların çoğunlukla tüccarlar tarafından gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. Körfez bölgesi ve Türkiye’de ise kütük teklifleri sırasıyla 500$/mt CFR ve müşteri teslim 510$/mt seviyelerinde yer alırken, henüz yeni satış bildirilmedi.

Hindistan çıkışlı kütük için kabul edilebilir seviye, önemli rotalardan gelen karşı tekliflerin düşmesi ve ihracat yapan üreticilerin iç piyasaya yönelmesi nedeniyle haftalık ortalama 10$/mt düşüşle 495-505$/mt FOB bandına indi. Kaynaklara göre Güneydoğu Asya ve Orta Doğu piyasalarındaki alım yapmak istediği fiyat artışlarını destekleyecek kadar güçlü olmadı ve fiyatlarda düzeltme yapılması gerekti. Kaynaklara göre devlete bağlı bir üreticinin 29 Nisan tarihinde 30.000 mt kütük için açtığı ihracat ihalesinde 515-520$/mt FOB’dan satış yapmayı hedeflemesine rağmen en yüksek karşı teklifi Orta Doğulu bir alıcı 505$/mt FOB’dan verdi.

Piyasa         

Fiyat         

Haftalık değişim         

Rusya ihracat piyasası   

500-505$/mt FOB

Yatay

Çin ithalat piyasası   

430$/mt CFR

Yatay

Çin ihracat piyasası   

500-510$/mt FOB

Yatay

ASEAN ihracat piyasası   

500*-520$/mt FOB

Yatay

Güneydoğu Asya ithalat piyasası   

515-525$/mt CFR

+5$/mt

Hindistan ihracat piyasası   

495-505$/mt FOB

-10$/mt

İran ihracat piyasası   

475-480$/mt FOB

+9,5$/mt

Türkiye yerel piyasası   

545-570$/mt fabrika çıkışı

Yatay

Türkiye ithalat piyasası   

520-555$/mt CFR 

+2,5$/mt

* - son bağlantı fiyatları


Benzer Haber ve Analizler

Küresel kütük piyasasına bakış: Sınırlı bulunurluk ve fiyatlar üzerindeki baskı etkili oldu, Çin’deki beklentiler hafta ...

17 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Cezayir cazip fiyat ve teslim süreleriyle yeniden kütük teklif ediyor

17 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye ithal kütük piyasasında görünüm sınırlı arza rağmen olumsuz, Kardemir’in yaptığı artış kabul görmedi

16 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Güneydoğu Asya’da ithal kütük fiyatları halen yüksek bulunuyor

16 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Habaş İzmir’de kuracağı sıcak haddehane tesisi için onay aldı

16 May | Çelik Haberler

İran çıkışlı kütük fiyatları yeni bağlantılarda yatay seyretti

15 May | Uzun Ürünler ve Kütük

ASEAN çıkışlı kütük teklifleri Çin’de vadeli fiyatlardaki düşüş nedeniyle 500$/mt FOB’un altına indi

15 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Hindistan çıkışlı kütük piyasasında artış durdu, üreticiler yerel satışlara ağırlık veriyor

15 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de yerel ticari profil fiyatları hafifçe dalgalandı, alımlar normal seviyede

13 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Küresel kütük piyasasına bakış: Mayıs’taki tatiller sonrası yukarı yönlü hareket gelmedi, ticaret sınırlı

10 May | Uzun Ürünler ve Kütük