Küresel sıcak rulo sac piyasasına bakış: Çoğu bölgede fiyatlar değişmedi, Avrupa’da görünüm iyileşiyor

Cuma, 03 Mayıs 2024 14:58:22 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Bu hafta küresel sıcak rulo sac fiyat trendleri netleşmedi. Birçok tedarikçi fiyatlarını aynı seviyelerde tutmaya çalışırken çoğu rotada tatil olması sebebiyle piyasada kayda değer bir satış duyulmadı. Çinli tedarikçiler ihracat tekliflerinde değişikliğe gitmeme kararı aldı ve yalnızca Orta Doğu’ya bazı hemen sevkiyatlı kargolar satıldı. Türkiye’de üreticilerin fiyatları, hurda segmentindeki bir miktar hareketliliğin desteğiyle yatay seyretti. Öte yandan bir sonraki satışlarda fiyatlarını yükseltmeyi hedefleyen üreticilerin ilave indirim yapmayı kabul etmemesine bağlı olarak Avrupa piyasasında temkinli iyimserliğin sürdüğü gözlendi.

Bu hafta Çinli büyük ölçekli sıcak rulo sac üreticilerinin çoğu, dış piyasalara verdikleri tekliflerde değişikliğe gitmedi. İç piyasanın görünümü, vadeli fiyatlarda yaşanan düşüşlerin ardından kötüleşse de kabul görebilir fiyat seviyesi, KDV’siz satış yapan tüccarların piyasada olmamasına bağlı olarak hafifçe yükseldi. Büyük ölçekli üreticilerin bor ilaveli SS400 kalite sıcak rulo sac için dış piyasalara verdikleri teklifler geçtiğimiz hafta olduğu gibi 540-560$/mt FOB bandında yer alırken küçük ölçekli üreticiler de tekliflerini yaklaşık 535-550$/mt FOB seviyesinde tuttu. Geçtiğimiz hafta Çin’de KDV’siz yapılan satışlara soruşturma başlatıldığı yönündeki haberlerin ardından çoğu tüccar bu hafta dış piyasalara teklif vermedi. Bor ilaveli SS400 kalite sıcak rulo sac için kabul görebilir fiyat bir önceki hafta kaydedilen 530-535$/mt FOB bandına kıyasla 530-545$/mt FOB aralığında yer aldı. Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) Çin çıkışlı bor ilaveli SS400 kalite sıcak teklifleri geçtiğimiz haftanın başına kıyasla 15-25$/mt artarak çoğunlukla 575-585$/mt CFR seviyesinde kaydedilirken 5.000 mt ve 10.000 mt’luk bağlantılar sırasıyla 570$/mt CFR BAE ve 575$/mt CFR seviyelerinde gerçekleştirildi. Bununla birlikte kaynaklar, Çin çıkışlı yaklaşık 12.000 mt sıcak rulo sacın Umman’a 570$/mt CFR’ın biraz üzerinden satıldığını bildirdi.

Hindistan çıkışlı sıcak rulo sac fiyatları 550-585$/mt FOB bandında yatay seyretse de piyasa kaynakları, gemi yüklemeli olarak yapılan ciddi fiyat sorgularının bölgeye bağlı olmak üzere 565$/mt FOB ila 600$/mt FOB seviyelerinden hedeflendiğini bildirdi. Kaynaklar, yerel üreticilerin karşı tekliflerin çok düşük olması, fiyatların toparlanacağı ve yerel satışlardan elden edilen kârın daha yüksek olması sebebiyle satış yapmadığını ve fiyatlarını çoğunlukla aynı seviyelerde tuttuğunu ifade etti. Ayrıca üreticilerin tekliflerini değiştirmeme nedenlerinden biri olarak çoğu Hint üreticinin Nisan ayının başından itibaren yıllık bakım çalışmalarına girmesi de gösterildi.

Vietnam’da sıcak rulo sac alımları bu hafta ulusal tatil ve Çin’deki İşçi Bayramı sebebiyle oldukça cansız seyretti. Öte yandan yerel çelik üreticisi Hoa Phat Group dün Ağustos sevkiyatlı yeni yerel sıcak rulo sac fiyatlarını aylık 28$/mt artışla 14.640-14.670 VND/kg (576-578$/mt) CIF seviyesine yükselttiğini. Söz konusu aralığın alt sınırı Vietnam’ın kuzeyi ve orta bölgelerindeki, üst sınırı da güneye verilen tekliflere denk geliyor. Çin çıkışlı bor ilaveli SS400 kalite sıcak rulo sac için Vietnamlı alıcılara daha yüksek seviyelerden verilen teklifler Hoa Phat’ın yeni fiyatlarındaki artışta rol oynasa da çoğu yerel alıcı fiyatların halen çok yüksek olduğunu düşünüyor. 29 Nisan tarihinde Çinli tedarikçilerin Q235 kalite/bor ilaveli SS400 kalite sıcak rulo sac teklifleri geçtiğimiz hafta olduğu gibi yaklaşık 540-550$/mt CFR bandında yer almıştı. Ancak Vietnamlı tüccarlar, yaklaşık 535$/mt CFR’dan verilen tekliflerin dahi şu an alıcılar tarafından talep görmediğini ifade ediyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) özellikle Japonya ve Çin çıkışlı olarak yapılan sıcak rulo sac alımları toparlanmaya başlarken iç piyasada özellikle galvanizli sac talebinin halen cansız seyrettiği gözlendi. Böylelikle yerel alıcılar Japonya çıkışlı 25.000 mt sıcak rulo sacı Haziran teslimatlı olmak üzere 590$/mt CFR’dan satın aldı. Çin çıkışlı bor ilaveli SS400 kalite sıcak rulo sac teklifleri geçtiğimiz hafta kaydedilen 560-585$/mt CFR bandına kıyasla Mayıs ve Haziran sevkiyatlı olmak üzere 570-585$/mt CFR seviyesine çıksa da Çin çıkışlı hemen sevkiyatlı iki ayrı kargo BAE’ye sırasıyla 570$/mt CFR ve 575$/mt CFR seviyelerinden satıldı. Söz konusu kargoların sırasıyla 5.000 mt ve 10.000 mt sıcak rulo sac içerdiği öğrenildi. Öte yandan Çin, 12.000 mt sıcak rulo sacı Umman’a geçtiğimiz hafta yaklaşık 570$/mt CFR’dan sattı. Son haftalarda BAE piyasasında yer almayan Güney Kore, bu hafta Haziran sevkiyatlı olmak üzere 610-620$/mt CFR aralığından teklifler verdi. Ancak Hint tedarikçilerin, iç piyasaya öncelik vermesi sebebiyle Körfez ülkelerine halen teklif vermediği de öğrenildi.

Bu hafta Türkiye sıcak rulo sac piyasası üzerindeki baskı, tatil dönemi ve ithalat segmentinde agresif teklifler olmamasına bağlı olarak azaldı. Ayrıca Çin’de KDV’siz yapılan satışlara başlatılan soruşturmaların en azından kısa vadede sıcak rulo sac fiyatlarını desteklemesi bekleniyor. Çoğu yerel sıcak rulo sac fiyatı çoğunlukla Haziran teslimatlı olmak üzere 620-635$/mt fabrika çıkışı aralığında yer alırken ciddi alıcılara 610$/mt fabrika çıkışı seviyesinden teklif verilebileceği öğrenildi. Öte yandan Türkiye çıkışlı teklifler satış rotasına göre 600-615$/mt FOB bandından duyulsa da söz konusu aralığın alt sınırının daha gerçekçi olduğu düşünülüyor. Çin çıkışlı 3 mm ve üzeri kalınlıktaki Q195 kalite sıcak rulo sac için gösterge tekliflerin Haziran sevkiyatlı olmak üzere 580-585$/mt CFR aralığında yer aldığı tahmin ediliyor. Orta tonajlı bir bağlantı geçtiğimiz hafta yaklaşık 580$/mt CFR’ın biraz üzerinden yapılmıştı. Mısır sıcak rulo sac için Temmuz sevkiyatlı olmak üzere 625$/mt CFR’dan teklif verse de Türk alıcılar en az 10$/mt’luk indirim yapılmasında ısrarcı davranıyor.

Bu hafta Avrupalı sıcak rulo sac üreticilerin ilave indirim yapmayı kabul etmemesine bağlı olarak piyasadaki temkinli iyimserlik sürdüğü görüldü. Haziran teslimatlı yerel fiyatlar 650-670€/mt fabrika çıkışı bandında yer almaya başladı. İtalya’daki teklifler üst sınırdan haftalık 10€/mt artışla 650-660€/mt fabrika çıkışı seviyesine çıktı ve kuzeydeki üreticilerin teklifleri geçtiğimiz hafta olduğu gibi çoğunlukla 650-670€/mt fabrika çıkışı aralığından duyuldu. Öte yandan İtalya’da kabul görebilir fiyatların geçtiğimiz hafta kaydedilen 630€/mt fabrika çıkışı seviyesine kıyasla 630-640€/mt fabrika çıkışı aralığında yer aldığı tahmin ediliyor. Kuzeydeki kabul görebilir fiyat seviyesi de 640€/mt fabrika çıkışı olarak hesaplanıyor. Kaynaklar, çelik tüketimi halen oldukça az olsa da AB’li tedarikçilerin, alıcıların stok seviyelerinin düşük olmasına güvendiğini söylüyor. İthalat segmentinde düşük fiyatlı teklifler artık neredeyse Asya çıkışlı çoğu sıcak rulo sac teklifi geçtiğimiz hafta kaydedilen 585-610€/mt CFR aralığına kıyasla tedarikçiye göre 600-620€/mt CFR bandında yer aldı.


Benzer Haber ve Analizler

Küresel sıcak rulo sac piyasasına bakış: Çoğu tedarikçi fiyat değişikliğine gitmedi fakat satışlar durgun

17 May | Yassı Ürünler ve Slab

Romanya’da yerel yassı mamul fiyatları cansız talebe rağmen aynı kaldı

17 May | Yassı Ürünler ve Slab

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 17 Mayıs 2024

17 May | Uzun Ürünler ve Kütük

AB'nin Türkiye’ye ayırdığı filmaşin ve kutu profil ithalat kotaları tükendi

17 May | Çelik Haberler

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 20. Hafta, 2024

16 May | Yassı Ürünler ve Slab

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 16 Mayıs 2024

16 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Liberty Steel Benelüks ve İtalya’daki varlıklarını elden çıkarabilir

16 May | Çelik Haberler

Meksika’nın sıcak rulo sac tüketimi Mart ayında yatay seyretti

16 May | Çelik Haberler

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 15 Mayıs 2024

15 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Büyük Hint üreticiler Mayıs ayı için yassı mamul baz fiyatlarını artırdı

15 May | Yassı Ürünler ve Slab